Rodzaje domieszek do zapraw

Domieszki wpływają na właściwości zapraw i w dużej mierze determinują ich późniejsze zastosowanie. Klienci coraz częściej korzystają z ulepszonych zapraw. Przykładowo, betoniarnia w Grodzisku Mazowieckim STAMBET-BUD przygotowuje zaprawy z gotowych, suchych mieszanek, stosując różne rodzaje domieszek.

Główne rodzaje domieszek do zapraw

Do głównych rodzajów domieszek do zapraw zaliczamy:

  • redukujące ilość wody (uplastyczniające)
  • znacznie redukujące ilość wody (upłynniające)
  • napowietrzające
  • przyspieszające wiązanie
  • opóźniające wiązanie
  • uszczelniające
  • kompleksowe, które wpływają na kilka właściwości

 

Elastyczne domieszki do zapraw

Działanie elastycznych domieszek do zapraw jest podobne do domieszek uplastyczniających, które dodawane są do betonu. Wpływają one na właściwości gotowych zapraw cementowych, np. do klejenia czy spoinowania płytek ceramicznych, murowania lub tynkowania ścian lub wykonywania podkładów podłogowych i wszelkich warstw wyrównawczych. W ten sposób zwiększa się również zakres ich zastosowania. Zwiększają one przyczepność zapraw do podłoża, zmniejszają ich nasiąkliwość, poprawiają elastyczność oraz zwiększają odporność na spękania.

Domieszki tego rodzaju używane są bardzo często jako dodatki do zaprawy klejowej czy do spoinowania. Dzięki temu mogą być używane na problematycznym, odkształcalnym podłożu, np. na sklejce wodoodpornej czy płytach gipsowo-kartonowych. Znajdują zastosowanie również na tzw. krytycznych podłożach, czyli m.in. istniejących płytkach ceramicznych, lastryko czy mocnych powłokach malarskich. Dodatek odpowiedniego preparatu pozwala zastosować zaprawy także do przyklejania okładzin na tarasach i podłożach wykonanych w systemie ogrzewania podłogowego czy ściennego.

Preparaty uelastyczniające dodaje się do zapraw w formie wodnego roztworu. Jego przygotowanie polega na przelaniu preparatu do czystego naczynia i rozcieńczeniu wodą w podanych przez producenta proporcjach, które w dużej mierze zależą od późniejszego przeznaczenia zaprawy. Następnie do roztworu trzeba dodać suchą mieszankę i wymieszać, by w konsekwencji uzyskać jednolitą konsystencję.

Zapraszamy do współpracy

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.